Gymnastiek

Christien Bastiaan

De gymlessen
In september 2007 zijn wij, Christien Sparnaay en Bastiaan Veldhuizen, als vakleerkracht gymnastiek begonnen op De Hoeksteen. De gymlessen zijn methodisch opgebouwd van de onderbouw tot aan de bovenbouw. Elk kind krijgt zoveel mogelijk les op zijn eigen niveau, waardoor het zich het beste kan ontwikkelen.

Als rode draad door de gymlessen heen wordt de methode Bewegen Samen Regelen gebruikt, waar de leerlingen zeer actief bezig zijn. Zie ook www.bewegensamenregelen.nl.

Daarnaast worden er andere lessen gegeven die niet in de methode staan. Hierbij kunt u denken aan een les Bewegen op Muziek, atletiek, trendsporten (zoals bijvoorbeeld free running) en een keertje trefballen blijft natuurlijk ook gewoon leuk.

Op deze wijze komen alle kerndoelen van het vak bewegingsonderwijs aan bod. Naast de gymlessen worden er heel veel activiteiten georganiseerd om kinderen gezond te leren leven.

Gymkleding
Het dragen van gymkleding is verplicht. Hierin kan vrijer worden bewogen en tevens zorgt dit voor een betere hygiëne. Onder gymkleding wordt verstaan een korte broek of turnpakje, een t-shirt (zonder hemd eronder) en zaalschoenen, bij voorkeur met een stroeve, maar soepele zool. Gladde turnschoenen zorgen voor valpartijen. Bij jonge kinderen (t/m groep 4) graag linnen schoentjes met klittenband of elastiek.

Er mogen geen sieraden gedragen worden, in verband met de veiligheid. Over geknoopte armbanden mag wel een zweetbandje gedragen worden. Laat zoveel mogelijk sieraden thuis. Als ze in de gymzaal worden afgedaan, worden ze tijdens de gymles in een bakje bewaard. De kinderen zijn zelf verantwoordelijk voor het weer meenemen van hun eigendommen.

Sporttoernooien
Ieder schooljaar kunnen de leerlingen zich opgeven voor de schoolsporttoernooien. Tijdens deze toernooien wordt er gestreden om het kampioenschap van Zeist. Hierbij staat het plezier in het spel voorop! De samenwerking binnen een team is uiteindelijk bevorderlijk voor het groepsproces op school. Bij ieder sporttoernooi steunen wij het goede doel, het jeugdsportfonds! Iedere deelnemer neemt daarom € 1,- mee voor het goede doel.

De toernooien waaraan wij deelnemen zijn:
Korfbal, Waterpolo en Zwemmen voor de groepen 3 t/m 8, Tafeltennis en Voetbal voor de groepen 5 t/m 8 en Atletiek voor groep 8

Jeugdsportfonds
Kinderen die zelf niet voldoende geld hebben om te kunnen sporten bij een sportvereniging, komen in aanmerking voor het Jeugdsportfonds Zeist. De gezinnen/kinderen moeten worden geholpen door middel van een intermediair. De intermediair kan iemand zijn die op een professionele manier betrokken is bij het kind. Vaak is de stap naar de leerkracht voor het gezin het makkelijkste (laagdrempelig). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons via de onderstaande gegevens.

Sport extra
Speciaal voor kinderen met een motorische achterstand bestaat er in Zeist sinds oktober 2009 Sport Extra. Sport Extra is voor kinderen 4 tot en met 12 jaar. Tijdens de Sport Extra lessen krijgen kinderen op hun niveau extra bewegingslessen van een gediplomeerde sportleraar. U moet hierbij denken aan kinderen met een beperkt zelfvertrouwen, groeiachterstand (en daardoor motorische achterstand) autisme, of structureel bewegingstekort door de thuissituatie of overgewicht. Kinderen met een motorische achterstand worden doorverwezen naar sport extra.

Sportdag
Ieder schooljaar staat de sportdag op het programma!! De groepen 3 t/m 8 spelen samen op atletiekbaan Dijnselburg verschillende spelen. Tijdens deze dag zijn we met de hele school sportief tijdens de minimarathon, voetballen, hockeyen, sprinten en nog veel meer! Voor de groepen 1 en 2 wordt een spelletjesochtend georganiseerd.

Overige sportactiviteiten

Trainers voor de klas
Trainers uit de praktijk komen ook naar gymzaal om extra stimulans te geven aan de kinderen. We halen de praktijk naar gymzaal (of naar de buiten). Sporten die wie o.a. hebben gehad zijn volleybal, dans, rugby, skaten, capoeira, judo, loorbal, klimmen en voetbal.

Jeugdsportpas
De kans om kennis te maken met alle sporten binnen Zeist en omgeving! Elk voorjaar en najaar organiseert Sportservice Zeist het sportkennismakingsproject JeugdSportPas voor alle basisschoolleerlingen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar in de gemeente Zeist. De JeugdSportPas loopt in het voorjaar in de periode van april tot en met juni en in het najaar in de periode van november tot en met december, afhankelijk van de sportcursus Sportiefste basisschool van Zeist.

Verkiezing
In het schooljaar 2012-2013 is voor het eerst de verkiezing van sportiefste basisschool van Zeist in het leven geroepen.

Fit 4 Kids
Fit4Kids is een leefstijlproject dat een gezonde levensstijl en gezonde voeding onder de aandacht brengt. Dit project komt niet jaarlijks terug.

Stage lopen
Het is mogelijk om een stage bij ons te volgen. De werkzaamheden van Christien Sparnaay zijn op de basisscholen CBS Ichthus en CBS De Hoeksteen. De werkzaamheden van Bastiaan Veldhuizen liggen binnen vier scholen van de stichting CBO Zeist. De lessen worden gegeven aan de scholen Ichthus, De Hoeksteen, Kerckeboschschool en de Nije- Kroost. Wij zoeken enthousiaste studenten die plezier hebben in het lesgeven en het leuk vinden om onze leerlingen iets te leren. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen via het e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..