Technisch lezen

Wij werken met het B.O.V-project (Bewust Omgaan met Verschillen). Het project is er op gericht het leesonderwijs te verbeteren.

In groep 1 en 2 besteden we structureel aandacht aan het fonemisch bewustzijn. Er wordt gewerkt met de zogenaamde klankkast en een prentenboek. De klankkast bestaat uit allerlei laatjes waarin opdrachten liggen. Deze bestaan uit oefeningen met zinnen, woorden, letters en klanken. Ook wordt er aan de hand van het prentenboek gewerkt aan andere aspecten van de taal, zoals de verhaalopbouw en de woordenschatontwikkeling. Met kinderen die moeite hebben met letters en klanken wordt er extra geoefend in de zogenaamde kleine kring. Op deze manier signaleert de leerkracht eventuele risicoleerlingen zo vroeg mogelijk en kan er op tijd de benodigde hulp worden gegeven. Hierdoor zal de overgang naar groep 3 soepeler verlopen.

In groep 3 wordt gewerkt met de methode Veilig Leren Lezen. Het merendeel van de kinderen krijgt de basisstof aangeboden. Kinderen die achterblijven krijgen extra instructie en extra oefentijd. Kinderen die al verder zijn, krijgen uitdagend en verdiepend materiaal aangeboden. Ons doel is dat vrijwel alle kinderen eind groep 3 AVI-3 beheersen.

In groep 4 wordt de leesontwikkeling voortgezet met de methode “Estafette”. Het merendeel van de kinderen krijgt de basisstof aangeboden. Kinderen die achterblijven, krijgen extra instructie en extra oefentijd. Kinderen die al verder zijn, krijgen uitdagend en verdiepend materiaal aangeboden, de zogenaamde Estafetteloper. Deze werkwijze wordt voortgezet in groep 5 en ons doel is dat begin groep 6 vrijwel alle kinderen over voldoende leesniveau beschikken.